Φεύγω στο εξωτερικό. Η μεγάλη απόφαση

Σε αυτό το κείμενο δε θα αναφέρω τις λέξεις κρίση και μετανάστευση γιατί θέλω να είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να σταθεί τόσο σε μια περίοδο κρίσης, όσο και σε μια περίοδο ευημερίας και ανάπτυξης, όπως ήταν δηλαδή ο κόσμος όταν πήρα εγώ τη μεγάλη απόφαση.
Θυμάμαι όταν σπούδαζα στην Ελλάδα, στον τοίχο απέναντι από το φουαγιέ του πανεπιστημίου είχε ζωγραφισμένη μια υδρόγειο σφαίρα και από δίπλα έγραφε: Υπάρχουν 187 χώρες στον κόσμο (δεν είμαι σίγουρη για το νούμερο) και εσύ είσαι ακόμα εδώ;
Ας ξεκινήσω λοιπόν από τη στιγμή που πήρατε την απόφαση να φύγετε στο εξωτερικό σε μια από αυτές τις 187 χώρες για τους δικούς σας προσωπικούς λόγους, δουλειά, σπουδές, εμπειρία ή ανάγκη. Η απόφαση πάρθηκε και δεν έχει πισωγύρισμα, το θέλετε, το επιλέξατε και κανείς δεν μπορεί να σας αλλάξει γνώμη. Πριν κλείσετε όμως τα εισιτήρια απλή μετάβαση και ετοιμάσετε και τις βαλίτσες ας αναλύσουμε μερικά βασικά ζητήματα, απαντώντας αρχικά με ναι ή όχι στις παρακάτω ερωτήσεις.
- Υπάρχει κάποιος άνθρωπος στη χώρα επιλογής σας που μπορεί να σας βοηθήσει;
- Μιλάτε τη γλώσσα;
- Έχετε σπίτι για να μείνετε τουλάχιστον προσωρινά;
- Έχετε βρει δουλειά, σε περίπτωση που ο λόγος που πηγαίνετε στο εξωτερικό είναι αυτός;
Πόσα ναι δώσατε στις απαντήσεις σας;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που φεύγουν στο εξωτερικό επιλέγουν συνήθως κάποια χώρα όπου έχουν γνωστούς, φίλους ή συγγενείς και αυτό γιατί η βοήθεια που θα σας προσφέρουν οι άνθρωποι αυτοί με την εμπειρία και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει, ζώντας στην πόλη που επιλέξατε θα σας διευκολύνουν πολύ. Αν επιλέξατε κάποια χώρα που δε γνωρίζετε κανένα τότε θα χρειαστείτε λίγη προσπάθεια παραπάνω και υπομονή για να οργανωθείτε.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο σε όλη αυτή την ιστορία θεωρώ πως είναι η γλώσσα, ακόμα και αν μιλάτε άπταιστα την ξένη γλώσσα, θα πρέπει να τη χρησιμοποιείτε συνέχεια, στα ψώνια σας, στις υπηρεσίες, στο σχολείο, στη δουλειά, σε ότι κάνετε και αυτό βέβαια είναι κουραστικό και θέλει χρόνο και υπομονή μέχρι να καταφέρετε να τη βάλετε κανονικά μέσα στη ζωή σας και στη σκέψη σας. Σε περίπτωση τώρα που δε μιλάτε τη γλώσσα τότε το εμπόδιο μεγαλώνει, παρόλα αυτά με καλή θέληση και επιμονή όλα είναι δυνατά.
Αφού ξεπεράστηκε το εμπόδιο της γλώσσας πάμε παρακάτω στο θέμα της στέγασης, εάν έχετε γνωστούς και φίλους που μπορούν να σας φιλοξενήσουν για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια να σας βοηθήσουν να βρείτε σπίτι τότε ανήκετε στους τυχερούς, εάν όμως δεν έχετε αυτή την πολυτέλεια υπάρχουν και άλλες προσωρινές λύσεις όπως ένα οικονομικό ξενοδοχείο μέχρι να βρείτε σπίτι. Όταν θα μπείτε στη διαδικασία να ψάξετε για σπίτι, ενημερωθείτε αρχικά για τις περιοχές / γειτονιές, τις καλές και τις κακές περιοχές, τις ακριβές και τις πιό οικονομικές και ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας πάρτε και τις κατάλληλες αποφάσεις. Είναι σημαντικό το σπίτι σας να βρίσκετε σε περιοχή που έχει πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρένα κτλ) και αν είναι δυνατόν να βρίσκεται κοντά στη δουλειά σας (σχολή κτλ). Τώρα πια ένας ηλ. υπολογιστής είναι αρκετός για να βρείτε σπίτι, υπάρχουν πάρα πολλές σελίδες που προσφέρουν την υπηρεσία αναζήτησης στέγασης, αλλά αν χρειαστεί υπάρχουν πάντα οι εφημερίδες με μικρές αγγελίες και οι μεσίτες. Κάντε μια λίστα με τις επιλογές που σας ενδιαφέρουν, επικοινωνήστε με τους ιδιοκτήτες, κλείστε ραντεβού και επισκεφθείτε το σπίτι (αν γίνεται καλύτερα να πάτε να το δείτε με παρέα και όχι μόνοι σας) για να δείτε αν σας ενδιαφέρει. Αν σας αρέσει το σπίτι πριν υπογράψετε το συμβόλαιο και δώσετε τα χρήματα, βεβαιωθείτε πως ο άνθρωπος που μιλάτε είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή μεσίτης, (έχουν δει πολλά τα μάτια μας) και αν όλα είναι καλά δώστε τα χέρια.
Το να βρείτε δουλειά στο εξωτερικό είναι πάντα πιο εύκολο αν βρίσκεστε εκεί, στη χώρα που σας ενδιαφέρει. Αυτό ισχύει για πολλούς λόγους, πρώτα από όλα είναι πολύ πιο εύκολο ο εργοδότης που θα πιάσει το βιογραφικό σας στα χέρια του και δει πως έχετε τηλέφωνο και διεύθυνση στη χώρα του να σας καλέσει για συνέντευξη, επίσης αν σας καλέσουν για συνέντευξη δε θα χρειαστεί να κάνετε ένα ολόκληρο ταξίδι για να βρίσκεστε εκεί. Όπου και να είστε όμως ο καλύτερος τρόπος να ψάξετε για δουλειά είναι πάντα μέσω ίντερνετ. Ετοιμάστε το βιογραφικό σας στην ξένη γλώσσα, το ίδιο θα κάνετε και με τη συνοδευτική επιστολή, το ευχαριστήριο σημείωμα και επίσης πρέπει να προετοιμαστείτε και για τη διαδικασία της συνέντευξης. Ο τρόπος προετοιμασίας δεν αλλάζει και φυσικά σε όποιο μέρος του κόσμου έχετε επιλέξει να ζείτε πάντα ισχύει ότι όσο καλύτερα είστε προετοιμασμένοι τόσο καλύτερα θα είναι και τα αποτελέσματα.
Πέρα όμως από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλα βασικά θέματα που αφορούν τη ζωή στο εξωτερικό, είναι η κουλτούρα, οι άνθρωποι, η ζωή, το φαγητό, η τέχνη, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν μια χώρα ξεχωριστή. Γι' αυτό όταν θα πάτε μην απομονώνεστε και μην αποζητάτε την παρέα μόνο άλλων Ελλήνων, βρείτε ευκαιρίες να έρθετε σε επαφή με καινούργιους ανθρώπους και προσπαθήστε να γνωρίσετε την κουλτούρα της χώρας. Ακόμα και αν σας ενοχλούν κάποια πράγματα, κάτι που είναι σίγουρο, δώστε ακόμα μια ευκαιρία στην ξένη χώρα και αν χρειαστεί δώστε και άλλη. Μην απελπίζεστε στο πρώτο εμπόδιο και να ξέρετε πως όλα θα μπουν σε μια σειρά και σιγά σιγά θα καταφέρετε να προσαρμοστείτε. Αρκεί φυσικά να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό, να είστε ανοιχτοί στις αλλαγές και να βάλετε στόχους. Πιάστε την ευκαιρία από τα μαλλιά και να ξέρετε πως μπορείτε να έχετε μια πολύ καλή ζωή και εκτός Ελλάδος.
Kαι αν δε σας αρέσει τότε το εισιτήριο της επιστροφής θα είναι πάντα εκεί να σας περιμένει!
Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Εξωτερικό