Η αξία των συστάσεων

Συστάσεις: Διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος, γράφει το βιογραφικό σας. Πολλές φορές όμως όταν έρχεται η ώρα να σας ζητηθούν, τρέχετε και δε φτάνετε. Οι συστάσεις φυσικά αποτελούν και αυτές ένα σημαντικό κομμάτι στην αναζήτηση εργασίας γιατί ενισχύουν το επαγγελματικό σας προφίλ. Εξοικονομήστε λοιπόν χρόνο και μην αφήνετε το θέμα συστάσεις για την τελευταία στιγμή. Ας δούμε παρακάτω κάποιες συμβουλές:
Όταν τελειώνετε τις σπουδές σας ή όταν αποχωρείτε από μια δουλειά / Γραπτές συστατικές επιστολές
Αν μόλις τελειώσατε τις σπουδές σας, ελάτε σε επαφή με τους καθηγητές σας. Επιλέξτε αυτούς με τους οποίους είχατε περισσότερη συνεργασία και καλές σχέσεις και ζητήστε τους να γράψουν για εσάς μια συστατική επιστολή σε χαρτί. Καλό θα είναι να την έχετε και σε ηλεκτρονική μορφή, για παράδειγμα σε μορφή pdf σε χαρτί του πανεπιστημίου.
Το ίδιο να κάνετε όταν είναι να αποχωρήσετε από μια δουλειά. Ζητήστε μία ή περισσότερες γραπτές συστατικές επιστολές από τον εργοδότη ή τον προϊστάμενό σας. Επίσης μπορείτε να ζητήσετε συστάσεις και από τους συναδέλφους ή και συνεργάτες σας. Επιλέξτε έξυπνα τα άτομα που θα δώσουν συστάσεις για εσάς, καλό θα είναι να γνωρίζουν καλά και να μπορούν να πιστοποιήσουν τις ικανότητες σας, την απόδοσή σας στη δουλειά και την ποιότητα εργασίας σας.
Συστάσεις μέσω τηλεφώνου
Πέρα από τις γραπτές συστατικές που πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος αξιολόγησής σας, μπορεί να σας ζητηθούν και συστάσεις μέσω τηλεφώνου. Συγκεκριμένα ο υποψήφιος εργοδότης σας ίσως σας ζητήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τις “συστάσεις” σας, γι' αυτόν το λόγο πρέπει να τις ενημερώσετε.
Ενημερώστε τις "συστάσεις" σας
Όταν ξεκινάτε την αναζήτηση εργασίας, ένα από τα πρώτα βήματα είναι να ενημερώσετε τους ανθρώπους που θα θέλατε να δώσουν συστάσεις για εσάς. Επικοινωνήστε μαζί τους, ενημερώστε τους ότι ψάχνετε για δουλειά και ρωτήστε τους αν είναι διαθέσιμοι και διατεθειμένοι να σας βοηθήσουν. Εφόσον η απάντηση τους είναι θετική τότε ετοιμάστε τη λίστα με τις συστάσεις σας.
Κάντε μια λίστα με συστάσεις
Η λίστα των συστάσεων πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία επικοινωνίας των ανθρώπων που μπορούν να δώσουν συστάσεις για εσάς. Δηλαδή το ονοματεπώνυμό τους, τη θέση εργασίας, το όνομα και τη διεύθυνση της εταιρείας που δουλεύουν, το τηλέφωνο τους και το e-mail επικοινωνίας. Τα ίδια στοιχεία πρέπει να δώσετε ακόμα και αν η εταιρεία έχει κλείσει και δεν υπάρχει πια.
Πάρτε μαζί σας τη λίστα με τις συστάσεις στη συνέντευξη
Αφού ενημερώσατε τις "συστάσεις" σας και ετοιμάσατε τη λίστα σας μην ξεχάσετε να την εκτυπώσετε. Έχετε πάντα μαζί σας εκτυπωμένη τη λίστα μαζί με το βιογραφικό σας, σε περίπτωση που σας ζητηθεί σε μια συνέντευξη.
Εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες του LinkedIn
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό στο LinkedIn, εάν δεν έχετε ήδη, και εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που σας δίνει. Μέσω του LinkedIn έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε από άλλα μέλη του (προϊστάμενοι, εργοδότες, συνάδελφοι ή και συνεργάτες) να γράψουν συστάσεις για εσάς. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσετε ένα ολοκληρωμένο προφίλ που θα σας βοηθήσει να έρθετε ένα βήμα πιο κοντά στη θέση εργασίας που επιθυμείτε.
Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Βιογραφικό