Careers, Life & More...

Συνοδευτική Επιστολή βιογραφικού

Συνοδευτική Επιστολή βιογραφικού

Σκοπός της συνοδευτικής επιστολής είναι να συνοδεύει πάντα το βιογραφικό σας σε κάθε αίτηση που κάνετε για μια θέση εργασίας. Στόχος της είναι να προκαλέσει το ενδιαφέρον του παραλήπτη, να τον οδηγήσει να διαβάσει το βιογραφικό σας και στη συνέχεια να σας καλέσει σε συνέντευξη.

Μία ολοκληρωμένη και καλογραμμένη συνοδευτική επιστολή μπορεί να αναδείξει το βιογραφικό σας, αρκεί να της αφιερώσετε χρόνο και να μην την κάνετε βιαστικά. Επίσης μην ξεχνάτε πως η συνοδευτική επιστολή πρέπει να είναι μοναδική και πως πρέπει να καθρεφτίζει την προσωπικότητά σας, αλλά και το προσωπικό σας στυλ.

Η συνοδευτική επιστολή θα πρέπει να συμπληρώνει το βιογραφικό σας και όχι να το επαναλαμβάνει. Επίσης η κάθε επιστολή πρέπει να προορίζεται κάθε φορά για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας, δηλαδή δεν μπορείτε να γράψετε μια επιστολή και να τη στέλνετε μαζί με όλες τις αιτήσεις που κάνετε, είναι σημαντικό να την προσαρμόζετε για κάθε θέση εργασίας. Με λίγα λόγια η διαδικασία της σύστασης της επιστολής είναι λιγάκι χρονοβόρα, αν σκεφτεί κανείς πως όταν κάποιος βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας μπορεί να στέλνει δεκάδες βιογραφικά καθημερινά, παρόλα αυτά καλό θα είναι να μην την παραλείψετε αν θέλετε να ξεχωρίσετε και να αυξήσετε τις πιθανότητες να σας καλέσουν για συνέντευξη.

Στην περίπτωση που ο χρόνος σας είναι περιορισμένος για να ετοιμάζετε και να προσαρμόζετε συνοδευτικές επιστολές για όλες τις αιτήσεις που κάνετε, μπορείτε να δώσετε προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και θεωρείτε πως ταιριάζουν καλύτερα στο προφίλ σας.

Για να είναι αποτελεσματική η συνοδευτική επιστολή πρέπει να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας και να εξηγήσετε το λόγο για τον οποίο σας ελκύει η εταιρεία και η θέση εργασίας, επιπλέον πρέπει να αναφέρετε τις σημαντικότερες δυνατότητές σας (εκπαίδευση, εμπειρία και δεξιότητες) που είναι σχετικές με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας.

Η συνοδευτική επιστολή πρέπει να είναι περιεκτική, έτσι ώστε ο παραλήπτης να αποκτήσει μια εικόνα των δυνατοτήτων και των προσόντων σας και επίσης δεν πρέπει να ξεπερνάει τη μία σελίδα για να μη γίνεται κουραστική και βαρετή.

Αν η αίτηση εργασίας που κάνετε είναι μέσω ίντερνετ τότε στέλνετε τη συνοδευτική επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (pdf ή word) όπως και το βιογραφικό σας. Εάν όμως στέλνετε σε εκτυπωμένη μορφή το βιογραφικό σας, το ίδιο θα κάνετε και με τη συνοδευτική επιστολή.

Οι συνοδευτικές επιστολές πρέπει να ακολουθούν μια συγκεκριμένη δομή που περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες.

Στοιχεία επικοινωνίας του αποστολέα

Τα στοιχεία που θα πρέπει να συμπεριλάβετε είναι, το ονοματεπώνυμό σας, η διεύθυνση, το τηλέφωνο, το e-mail και η ημερομηνία σύνταξης της επιστολής.

Στοιχεία επικοινωνίας του παραλήπτη

Τα στοιχεία του παραλήπτη είναι τα εξής, το ονοματεπώνυμο και η θέση του στην εταιρεία, η διεύθυνση της επιχείρησης ή του φορέα που απευθύνεστε. Είναι σημαντικό, εάν βέβαια είναι δυνατόν, η επιστολή να απευθύνετε σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο της εταιρείας, σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε να αναφερθείτε στο Διευθυντή Προσωπικού.

Προσφώνηση

Η προσφώνηση θα πρέπει να είναι τυπική, όπως Αξιότιμε κύριε/Αξιότιμη κυρία, εκτός βέβαια αν γνωρίζετε ποιο είναι το όνομα του ατόμου στο οποίο απευθύνεστε, σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να ξεκινήσετε με το Αξιότιμε κ. Χ.

Εισαγωγή

Στο σημείο αυτό εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας για την προσφερόμενη θέση και ενημερώνετε για την πηγή πληροφόρησής σας. (πχ αγγελία στο διαδικτύου, ή σε εφημερίδα, μέσω κάποιου γνωστού κ.α).

Κύριο Μέρος

Εδώ αναφέρετε τα προσόντα σας (εκπαίδευση, επαγγελματική εμπειρία, ικανότητες) που συνδέονται άμεσα με τα προσόντα και τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης εργασίας, επίσης μπορείτε να αναφέρετε πώς μπορείτε να συμβάλετε στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας. Είναι σημαντικό ακόμα να δείξετε πως είστε ενημερωμένοι, έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες για την εταιρεία.

Κλείσιμο

Σε αυτό το σημείο ενημερώνετε πως συνοδεύετε μαζί με την επιστολή και το βιογραφικό σας και επίσης εδώ παίρνετε και την πρωτοβουλία να ζητήσετε από τον εργοδότη την ευκαιρία για μια προσωπική συνέντευξη. Τέλος κλείστε την επιστολή με την έκφραση “Με εκτίμηση” και υπογράψτε, προσθέτοντας ολογράφως το όνομά σας.


Παράδειγμα συνοδευτικής επιστολής

Ονοματεπώνυμο αποστολέα

Διεύθυνση:

τηλ:

email:

Ημερομηνία:



Υπόψη (πχ Ονοματεπώνυμο Διευθυντή Προσωπικού):

Εταιρεία:
Διεύθυνση:


Αξιότιμε κύριε/Αξιότιμη κυρία ή Αξιότιμε κ./κα. Όνομα Παραλήπτη.

Θα ήθελα να εκφράσω το ενδιαφέρον μου για τη θέση του Βοηθού Μάρκετινγκ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ..... ή στη σελίδα ...... (Αν δεν απαντάτε σε κάποια αγγελία απλώς γράψτε: Θα ήθελα να εκφράσω το ενδιαφέρον μου για να εργαστώ στην εταιρεία σας).

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και θεωρώ πως οι γνώσεις και οι ικανότητές μου, μου επιτρέπουν να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις αυτής της θέσης. Τα τελευταία 3 χρόνια δουλεύω πάνω στο μάρκετινγκ και έχω αναπτύξει τις επικοινωνιακές μου ικανότητες, όπως επίσης την κριτική σκέψη και τη μεθοδικότητα. Στόχος μου είναι να εξελιχθώ επαγγελματικά στο αντικείμενο που έχω επιλέξει και να προωθήσω την καριέρα μου σε μια σύγχρονη εταιρεία με προοπτικές, όπως είναι η δική σας.

Στο συνημμένο βιογραφικό μου σημείωμα θα βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τις γνώσεις και τις ικανότητές μου. Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα αν μου δίνατε την ευκαιρία μίας προσωπικής συνέντευξης, διότι θα με ενδιέφερε πολύ η δυνατότητα συνεργασίας μαζί σας. Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.


Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Με εκτίμηση,

(Ονοματεπώνυμο και υπογραφή)

*Το παράδειγμα απλά σας δίνει μια ιδέα για τον τρόπο που πρέπει να γράψετε τη συνοδευτική επιστολή. Ετοιμάστε τη δική σας βάζοντας την προσωπική σας πινελιά.
Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Βιογραφικό